Østlandsutstillingen er stolte over vårt prinsipp om fagfellejuryering. Begrepet fagfellevurdering er ofte brukt i akademia om prosessen der upartiske og anonyme eksperter fra et fagfelt vurderer og godkjenner en forskningsartikkel fra samme felt. For Østlandsutstillingen del innebærer fagfellevurdering at profesjonelle billedkunstnere vurderer og godkjenner arbeidet til andre kunstnere, altså en kunstnerjury. I vår jury vil flertallet alltid være kunstnere og disse er rekruttert fra Østlandets kunstnerorganisasjoner som står som våre arrangører. Serina Erfjord (Vestfold Bildende Kunstnere), Ann Kristin Aas (Østfold Bildende Kunstnere) og Lars Sandås (BO) er alle aktive kunstnere. Kathrine Wilson er direktør ved Nitja senter for samtidskunst, det første utstillingsstedet i 2025. Som eksternt jurymedlem har vi hentet inn Ifrah Osman, kurator for blant annet Kunsthall Oslo og KORO. Josephine Lindstrøm har bakgrunn som kunstner og kunsthistoriker og er daglig leder for Østlandsutstillingen.
På bildet øverst fra venstre: Ifrah Osman, Kathrine Wilson, Lars Sandås, Serina Erfjord, Ann Kristin Aas og Josephine Lindstrøm
SØKNADSFRIST 1.DESEMBER 2024
Litt om jurymedlemmene:
Lars Sandås, Billedkunstnerne i Oslo (BO)
Som kunstner interesserer Lars Sandås seg for politiske tema som utenforskap, fordeling, urettferdighet og vold. Han er ute etter de usynlige, kanskje ubehagelige historiene. Kunstneren er blant annet kjent for den omtalte boken “Narkoatlas – Oslo” som forteller historien om Oslos åpne rusmiljø. Lars har utdannelse fra Kunsthøgskolen i Oslo og jobber med maleri, grafikk og skulptur. I 2022 deltok Lars Sandås på Nasjonalmuseets åpningsutstilling “Jeg kaller det kunst”. Om Østlandsutstillingen og det kommende juryarbeidet sier Lars: “Østlandsutstillingen er viktig fordi det er fri innsendelse og gir unge og mindre kjente kunstnere mulighet til å vise hva de gjør. Som jurymedlem ser jeg frem til å se masse interessant kunst og få et overblikk over tidsånden.”
Kathrine Wilson, Nitja senter for samtidskunst
Kathrine Wilson er direktør ved Nitja senter for samtidskunst og har tidligere jobbet som daglig leder for Kunsthall Oslo. Som kurator og direktør er hun spesielt interessert i å åpne samtidskunstfeltet for flere og legge til rette for inkludering av lokalsamfunnet, ungdom og marginaliserte grupper. På spørsmålet om Østlandsutstillingens betydning svarer Kathrine: “Organisasjonen og utstillingen bidrar, gjennom verdier som kunstnerstyring, fagfellejuryering og fri innsendelse, til å demokratisere og åpne kunstfeltet. Jeg gleder meg til å ta et dypdykk ned i hva som rører seg i kunstfeltet akkurat nå og ser spesielt frem til å oppdage nye stemmer og uttrykk. Jeg håper jeg blir overrasket, inspirert og får utfordret fordommene mine i prosessen.”
Ann Kristin Aas, Østfold Bildende Kunstnere (ØBK)
Billedkunstner Ann Kristin Aas tematiserer gjenbruk og naturvern i sine skulpturelle objekter og installasjoner. Materialene hun bruker er til låns, hun anvender gjenstander og naturmaterialer hun finner, slik at kunstverket i prinsippet kan resirkuleres eller vende tilbake naturen. På denne måten tematiserer Ann Kristin Aas tid forgjengelighet og strukturelle endringer som skjer i naturen og i våre omgivelser. Ann Kristin er opptatt av fri innsendelse: “Østlandsutstillingen er viktig fordi det er åpen utlysning. Et viktig prinsipp! Dette gir en unik mulighet til å oppleve variasjonene av kunstnerskap som har tilknytning til Østlandet. Jeg gleder meg til å dykke inn i dette arbeidet og diskutere med de andre i juryen.”
Ifrah Osman, eksternt jurymedlem
Ifrah Osman har jobbet som programutvikler og kurator for blant annet Kunsthall Oslo og KORO. Som kurator og formidler har hun en interesse for innovasjon innen kunst, mote og popkultur. I sitt arbeid med samtidskunst er hun opptatt av å utfordre etablerte perspektiver. Ifrah beskriver Østlandsutstillingen som viktig fordi “utstillingen fungerer som en sentral plattform for å oppdage samtidskunst fra østlandsregionen og gir innsikt i et bredt spekter av uttrykk fra både etablerte og nye kunstnere.” Ifrah gleder seg til å sitte i juryen: “Det å kunne løfte frem både etablerte og nye stemmer i dette komplekse kulturelle landskapet er inspirerende og gir verdifull innsikt som også bidrar til å styrke min egen kuratorpraksis.”
Serina Erfjord, Vestfold Bildende Kunstnere (VBK)
Kunstner Serina Erfjords stedspesifikke verk befinner seg innenfor et skulpturelt felt der verkene ofte reflekterer og integrerer omgivelsene. Hennes kunst griper inn og går i dialog med gallerirommet eller det offentlige rommet de befinner seg i og skaper slik nye perspektiver og opplevelser. Arbeidene hennes viser en interesse for energidynamikk og materialitet, samt de varierte bevegelsene som kan observeres innenfor et gitt materiale. Serina ser frem til å sitte i juryen og poengterer betydningen av en mangfoldig jury med medlemmer av ulik bakgrunn og kompetanse: «Jeg gleder meg til å sitte i en spennende sammensatt jury og diskutere kunst og kunstnerskap.”
Josephine Lindstrøm, daglig leder Østlandsutstillingen
Josephine Lindstrøm har bakgrunn som billedkunstner og kunsthistoriker. Som kunstner har Josephine hovedsaklig jobbet med fotografi, men også noe video og film. Hun har tidligere arbeidet med formidling, som konsulent og kurator og har undervist i kulturledelse ved USN. Som daglig leder har hun vært pådriver på å utvikle konseptet Østlandsutstillingen og juryens rolle de siste årene: «Juryen kuraterer utstillingen i større grad en tidligere uten at det er noe gitt tema. Det resulterer i et intenst juryarbeid med mange spennende diskusjoner – noe jeg virkelig gleder meg til!»
Bilder: Ifrah Osman fotografert av Soso Brafield. Kathrine Wilson fotografert av Johannes Hellstrand Frøshaug. Lars Sandås fotografert av Coast Contemporary. Josephine Lindstrøm fotografert av Hedevig Anker.