Kunstnerintervju #24 Verena Scholz og Claudia Ammann

Verena Scholz og Claudia Ammann deltar med Illumination Lifetime (2017) på Østlandsutstillingen 2018. Arbeidet vises i Trafo Kunsthall og består av en installasjon med videolys på 5 steinskulpturer av granitt/ vulkanit Installasjon (variabel). 

scholz&ammann

 

Begge kunstnere svarer individuelt på spørsmålene som ØU stillte. 

1) Hvordan oppdaget du at du ville bli kunstner? Ammann:Dette spørsmål stilte seg meg omtrent ikke. Fra 2 år og til puberteten med 12 har jeg malt. Så kom spørsmålet: hvordan videre ? Så jeg begynte med aktstudium. Scholz: Jeg hadde en fantastisk kunstundervisning på skolen. Her glemte jeg tiden, gikk på egen motor, uten motivasjon utefra, opplevde ”flow”, ….  Vi var på mange kunstutstillinger, bla i 1992 på Dokumenta 9. Her så jeg Bruce Naumans ”Anthro Socio”. Jeg eksperimenterte selv med videokamera og denne installasjonen ga meg så mye og talte til meg. Video ble mitt medium.  Men i en periode gikk jeg omveier. Jeg jobbet hos en dyrlege, og begynte på en utdannelse som medisinsk teknisk assistent. Så fant jeg en vei der jeg kunne studere biologi og kunst samtidig.

2)    Hva er utfordringen å jobbe som kunstner i dag? AmmannUtfordringen er å virkelig arbeide som kunstner og stå i det, at det ikke er noe som helst viktigere å gjøre. Scholz: Den digitale revolusjonen er en utfordring i dag. Det gir mange nye muligheter, men også utfordringer i forhold til å velge, jobbe seg in i nye teknikker, forholde seg til nye visningsplattformer, copyright, m.m.. Det er en kamp om oppmerksomhet, samtidig som det er et stort globalt publikum. Jeg vet ikke hvem som er ”publikum”, hvem som vil lese dette intervju feks.?

3)    Hvor henter du inspirasjon og idéer fra? AmmannDisse oppstår i samspill med den egne mentale utviklingen, preferanser og egenskaper, utfordringer i omgivelsen og i møte med kollegaer. ScholzIdeer dukker opp mye gjennom observering, lytting, lesing, musikk, film og i det tekniske arbeidet. “Ulykker” i arbeidsprosessen kan også gi meg mange ideer til videre arbeide. For arbeidet som blir vist på ØU, var det selvfølgelig også skulpturene til Claudia Ammann, dvs. stein som material, bearbeidingsmåte, form, farge, m.m., og samtaler mellom oss, som ga meg inspirasjoner. 

4)    Har du deltatt på Østlandsutstillingen tidligere og Hva betyr det for deg å stille ut på Østlandsutstillingen? AmmannDet er første gang, takket være Verena Scholz. Det er en stor glede til å stille ut på et utvalgt sted i Norge og å kunne kommunisere med så mange interessante kollegaer. ScholzJeg har deltatt flere ganger på ØU, bla. i 2006 da ØU også var på Vestfossen som i år. Jeg liker gruppeutstillinger fordi det er også en møteplass for diversitet. Jeg synes det er interessant å vise mitt arbeide som del av et bilde av samtidskunsten. 

5)    Er det noe spesielt du ønsker å formidle med kunsten som du viser på ØU2018? Ammann: Jeg ønsker meg, at dette overraskende sensuelle resultat fra vårt samarbeid vil gi publikum en genuin forfriskning, som jeg selv opplever når jeg se på det. Scholz: Jeg prøver å utvide min egen forståelse av verden og tiden vi lever i gjennom en diskurs mellom stein og lys og assosiasjoner knyttet til det som evighet og øyeblikk, materie og immaterie, det stabile og flyktige, konkret og imaginer, realitet og virtualitet, tilsynelatende motsetninger … og jeg håper at resipienten kan ta del i det. 

6)    Er det en utstilling eller et kunstnerisk event som du gleder deg til utover sommeren/høsten 2018? Ammann14. Juli kommer Verena Scholz og jeg igjen til å stille ut sammen i Tyskland i Mecklenburg Vorpommern. ScholzJeg gleder meg på vise arbeidet vårt i juli i Tyskland, og å se Anish Kapoor på Galleri F15.

7)    Hvordan ser kunstnerskapet ditt fremover? Har du langsiktige mål eller jobber du fra verk til verk? AmmannPå den ene siden vil jeg beholde meg åpenheten til å bestemme til enhver tid fritt. På den andre siden vil jeg få mitt matematiske material “Quoai” in i lærerutdannelsen. Det er en lang vei. Samarbeid, både med Verena Scholz, men også med prosjekter i landlige omgivelser inntar mere rom. Og allikevel betyr dette, å arbeide fra verk til verk videre, i all sin diversitet. Scholz: Veien er målet. 

Del på Facebook!