Kunstnerintervju #28 – Linn-Mari Staalnacke

Linn-Mari Staalnacke deltar for første gang i Østlandsutstillingen. Staalnackes maleri Paul and the Shaman kan du se i Østlandsutstillingen (III) 2019 på Harpefoss hotell.

Statement:
Lost in the engagement with internal and external realities, the light and the dark-ness. We are not superior but a part of it, our beast comes out, the landscape becoming its witness.
Linn-Mari Staalnackes arbeid omhandler menneskelige tilstander og relasjoner. I maleriene vises skapninger i et lekfullt mørke. Deres samspill i oppløste landskaper spiller med grensen mellom virkelighet og fantasi. Figurene vi møter er primitive og har ofte dyriske trekk eller masker. Scenene som utspiller seg kan fortone seg som ritualistiske og absurde. Hun ser på spørsmål rundt identitet og kultur, på kontrastene i dikotomien lys og mørke. Resultater fra disse utforskningene kommer frem i verkene som metaforer og som bokstavelige ytringer.

1) Hvordan oppdaget du at du ville bli kunstner?
Å jobbe kreativt har noe som alltid har vært veldig naturlig for meg.Vi malte og tegnet mye hjemme som barn. Det er ikke så mange kunstmuseer i nord der jeg kommer fra, så det var stort for meg å komme til Oslo å gå på store museer. Jeg hadde en venn som viste meg Olav Christopher Jenssen, og jeg tror det er en stor grunn til at jeg ble så interessert i kunst.Det har bare fortsatt, så det ble til at jeg ble besatt og bare ble der.

2) Hvor henter du inspirasjon fra i dag?
Inspirasjonen min henter jeg fra bøker, internett, aviser, musikk, filmer og mennesker jeg møter.

3) Har du deltatt på Østlandsutstillingen tidligere og hva betyr det for deg å stille ut på jubileumsutstillingen i år?
Jeg har aldri deltatt på Østlandsutillingen tidligere, hyggelig å få være med!

4) Kan du fortelle litt om arbeidet du stiller ut?
Jeg synes religiøse tilnærmelser og ritualer er interessant, bildet jeg viser er fra en utstilling jeg hadde i fjor kalt ‘Dark state’, og er inspirert av et bilde en venn sendte meg.

5) Hva er ditt neste store kunstneriske prosjekt?
Mitt neste prosjekt er en utstilling jeg skal ha på Alta kunstforening i 2020, med foreløpig tittel ‘Neon seeds’. Jeg har aldri stillt ut i Nord-Norge før,så det er ekstra stas.

6) Hvordan ser du for deg at Østlandsutstillingen kan/bør utvikle seg de neste 40 årene?
Jeg tenker mye samtidskunst kan komme innpakket i et internt språk, og at mye handler om bl.a hvordan man blir lært å se på kunst. Jeg liker at samtidskunsten blir spredt til et bredere publikum, slik at den kan oppleves utenfor en intern sirkel. Jeg tror det er bra, og bare kan bli bedre gjennom god formidlig.