Kunstnerintervju #29 Marit Silsand

Marit Silsand bidrar med fem fotografier i Østlandsutstillingen 2018 – Female Gaze # 1, Female Gaze # 2, Female Gaze # 3, Morning 2015 og End of the roll. Arbeidene vises på Vestfossen Kunstlaboratorium frem til 12. august.

1) Hvordan oppdaget du at du ville bli kunstner?
Det kom gradvis fra jeg var 18 år og skrev årsoppgave om kunstfotografi på Steinerskolen. Året etter begynte jeg på fotolinja på en dansk folkehøyskole og der skjønte jeg raskt at jeg ville bli fotograf. Men jeg tenkte ikke så mye på at jeg ville bli kunstner. Jeg tror det var i løpet av fotokunstskolen Fatamorgana i København et par år senere at jeg ble inspirert av gjestelærere som presenterte forskjellige måter å uttrykke seg kunstnerisk. Det var da jeg bestemte meg for å begynne på kunstakademiet for å lære mer om ulike materialer og få muligheten til å fordype meg.

2) Hva er utfordringen å jobbe som kunstner i dag?
En utfordring er høye priser på atelier, særlig i Oslo. Høye priser tvinger mange atelierfelleskap, verksteder og kunstnerdrevne initiativer bort fra indre by. Det står jo en del bygninger tomme og de burde kunne brukes av oss kunstnere i mellomtiden for en lavere husleie. En liten oppfordring til kommunen eller andre som har lokaler som likevel står tomme.

3) Hvor henter du inspirasjon og idéer fra?
Ofte er det sammensetting av flere ting som utgjør en ferdig ide. Jeg henter inspirasjon fra utstillinger, bøker, samtaler, setninger fra sanger, bilder på internett, filmer og mine egne minner – for å nevne noe. Samler på bilder og skriver ned tanker, sitater og observasjoner. På et tidspunkt kommer jeg frem til en følelse av hva jeg vil formidle. Også leser jeg om tekniske muligheter som feks hva man kan gjøre med et analogt kamera for å få til en ønsket effekt. I løpet av noe tid smelter ofte flere ideer sammen til en sterk ide og når jeg har troen på at ideen er gjennomførbar begynner jeg å jobbe med prosjektet.

4) Har du deltatt på Østlandsutstillingen tidligere og Hva betyr det for deg å stille ut på Østlandsutstillingen?
Ja, dette er fjerde gang jeg deltar på Østlandsutstillingen. Det betyr mye for meg å delta fordi det gir meg muligheten til å vise et bredt publikum hva jeg jobber med for tiden. Det har også vært en fin mulighet til å bli kjent med andre kunstnere. Østlandsutstillingen 2016 i Tyskland var med på å skape nettverk til både norske og tyske deltagere som jeg har hatt mye glede av i ettertid. Ellers er jeg veldig fornøyd med at Østlandsutstillingen alltid er godt organisert og har fine visningssteder.

5) Er det noe spesielt du ønsker å formidle med kunsten som du viser på ØU2018?
Jeg viser fem portretter av kvinner og jeg synes det er interessant å undersøke hvordan jeg som kvinnelig kunstner portretterer andre kvinner. Fremstillingen av kvinner i kunsthistorien er laget av menn og kvinners rolle var ofte begrenset til muser eller aktmodeller. Jeg ønsker å sette fokus på åssen det påvirker hvordan vi kvinner ser oss selv og hvordan vi ser på andre kvinner i dag.

6) Er det en utstilling eller et kunstnerisk event som du gleder deg til utover sommeren/høsten 2018?
Jeg gleder meg til «Måneoppgang» med Marlene Dumas på Munch Museet til høsten. Jeg ble kjent med Dumas arbeider under studietiden min på kunstakademiet i Amsterdam. Måten hun maler frem folks identiteter er helt fantastisk. Gleder meg til å se hvordan hun velger å sette sine arbeider i dialog med Munch. Hun bor og jobber i Amsterdam og når jeg møtte henne mens jeg studerte der ble jeg alltid litt starstruck.

7) Hvordan ser kunstnerskapet ditt fremover? Har du langsiktige mål eller jobber du fra verk til verk?
Akkurat nå jobber jeg med et prosjekt som heter «Follow the Lines» som består av fotografier av gamle markiser som er rekonstruert. Det er materialer jeg skal jobbe videre med når jeg skal til Lesvos i juni sammen med en gruppe kunstnere fra universitet i Agder. Vi skal jobbe med stedsrelaterte uttrykk og ha fokus på flyktningssituasjonen. I midten av august skal jeg stille ut noen av arbeidene på Not Quite i Fengersfors i gruppeutstillingen «Mark My Words».