Kunstnerintervju #43 – Elisabeth Thorsen

Elisabeth Thorsen er i sommer aktuell med utstilling på Mikrogalleri Nor (fra 13.07.) på Hvaler, men ikke minst deltar hun, for første gang, med to arbeider i Østlandsutstillingen (V) 2019 på Kunstforeningen Verdens Ende. Kalde føtter er et prosjekt hvor Thorsen gror krystaller på tekstil og viser skotøy som kunstobjekter.

Statement:
Elisabeth Thorsen er utdannet skomaker og har i sin kunstneriske praksis spesialisert seg på en tilnærming til utforming av skotøy som kunstobjekter.
Mer enn å være funksjonelle sko, ønsker hun å utforme objekter som fremstår som både vakre og utfordrende.
Hun liker å eksperimentere med ulike materialer. Resirkulert materiale som møbler, blyanter, tepper, gardiner og annet uvanlig materiale som is, sukker, sportstape og egendyrkede krystaller har alle blitt inkludert i hennes arbeid.
Kalde føtter er et prosjekt der hun har forsket seg frem til å gro krystaller på tekstil for å ligne frost og manipulere og bearbeide teppetekstiler til selvstendige små krystalliserte skulpturer.

1) Hvordan oppdaget du at du ville bli kunstner?
Siden jeg alltid har vært ganske dårlig på skolen, ble det viktig for meg å holde på med hendene og med musikk som er det jeg føler jeg får til. Jeg og min bestevenninne ble invitert til å delta på verdens største hulemaleri som kom med i Guinness rekordbok når vi gikk i fjerdeklasse og det var helt fantastisk å få stå der å male hele dagen i stedet for å være på skolen. Det var vel en av de første gangene jeg tenkte at jeg ikke vil gjøre noe annet en dette.

2) Hvor henter du inspirasjon fra i dag?
Inspirasjon finner jeg i å gå på utstillinger, gamle filmer, lære noe nytt, eventyr, drømmer, lage musikk, høre musikk, mennesker, natur og håndverk.

3) Har du deltatt på Østlandsutstillingen tidligere og hva betyr det for deg å stille ut på jubileumsutstillingen i år?
Det er første gang jeg deltar og må innrømme at jeg synes det er veldig stas. Spesielt siden det er jubileumsutstilling. Jeg blir veldig stadig invitert til å stille ut i utlandet, men sjelden i Norge. Så det er viktig for meg å få være med på dette.

4) Kan du fortelle litt om arbeidet du stiller ut?
Arbeidene jeg stiller ut er et prosjekt der jeg har forsket meg frem til å gro krystaller på tekstil for å ligne frost. Både på sko jeg har laget og manipulere og bearbeide teppetekstiler til selvstendige små krystalliserte skulpturer.

5) Hva er ditt neste store kunstneriske prosjekt?
For tiden jobber jeg med en utstilling som skal vises på Mikrogalleri Nor hvor jeg fortsetter å utforske krystallisering og å samarbeide med naturen. Med å samarbeide med naturen mener jeg at jeg lager deler av prosjektet for å la naturen ta over. Bl.a har jeg noen sko i bikuber nå hvor biene har tatt over prosjektet. Det blir spennende å se resultatet av dette. Jeg er også inspirert av honning som krystalliserer seg naturlig. Også jobber jeg parallelt med utviklingen av et nytt prosjekt hvor jeg tar for meg ortopedisk fottøy som inspirasjon.

6) Hvordan ser du for deg at Østlandsutstillingen kan/bør utvikle seg de neste 40 årene?
Hadde vært tøft om deler av utstillingen reiste rundt i et lite romskip til gamlehjem og skoler for å nå ut til alle. Ellers synes jeg det funker bra som det gjør nå.