Kunstnerintervju #58 – Lars Aurtande

Lars Aurtande viser arbeidet 21. desember i galleri Norske Grafikere. Arbeidet er fra 2018, laget i silketrykk teknikk og måler 104×153 cm. Aurtande deltar på den sjette jubileumsutstillingen til Østlandsutstillingen 2019 (VI).

Lars Aurtande 21 desember

1)    Hvordan oppdaget du at du ville bli kunstner? 
Å bli kunstner i en eller annen form har vel alltid vært naturlig for meg. Jeg var svært heldig og ble oppmuntret mye til tegning og å bruke kreativitet som barn. Etter å ha gått på Granum kunstskole og ha studert visuell kommunikasjon i England, jobbet jeg som illustratør i mange år, før jeg de siste årene nesten utelukkende har jobbet med skulptur og billedkunst.

2) Hvor henter du inspirasjon fra i dag? 
Inspirasjon heter jeg utvilsomt mest fra lange turer ute i naturen. Enten i skogen på Nesodden eller på fjellet. Bli i ett med kongler, nøtter, greiner, trestubber, insekter, fugler, bark og blader. Noe tar jeg med hjem til atelieret, annet blir memorert, eller tegnet i skissaboken ute. Opplevelser og tanker fra turene blander jeg som regel med fantasielementer, maskiner og fabelfigurer. 

Skissebøker ute på tur, eller hjemme er en viktig del av arbeidsprosessen min. Litt som å trene på helsestudio- i skissaboken holdes tegnestrek og hurtighet i god form! Jeg har også bestandig vært fascinert av eventyr, myter og fantasy, og henter gjerne inspirasjon fra slike univers. 

3)    Har du deltatt på Østlandsutstillingen tidligere og hva betyr det for deg å stille ut på jubileumsutstillingen i år? 
Jeg hadde med et bildet på Østlandsutstillingen, samme året jeg var ferdig med studiene. Det er altså rundt 25år siden sist:-) Østlandsutstillingen har utviklet seg til en flott utstillingsarena, og det er selvfølgelig stor stas å være med.

4)    Kan du fortelle litt om arbeidet du stiller ut?
«21. desember” eller vintersolverv er årets mørkeste natt, før solen snur og igjen går mot lysere tider – en tid for håp midt i vinterens mørke, et håp om at solen igjen skal varme jorden og gjøre den fruktbar. Det er en tid for mellommenneskelige forhold, fred, kjærlighet, toleranse og glede.

Dette er også tiden da dyr og overnaturlige vesener har friere spillerom enn ellers på grunn av mørket. I mitt bildet går fortid og framtid i ett, og jeg fantaserer om en nåtid som vintersolverv- en tid da mørket snur og vi  øyner håp foran oss.

Motivene til arbeidene mine dukker stort sett opp i skissaboken min, eller av seg selv mens jeg tegner. Arbeidene mine, slik som det som stilles ut, starter stort sett alltid på et stort hvitt ark, uten noen forhåndsidé om hva arket skal fylles med… strek, historie og motiv dukker altså opp av seg selv underveis. Hensikten er å ikke sensurere meg selv med for idéarbeid, og la underbevistheten få fritt utløp.

Etter timer foran papirarket dukker selvfølgelig mange egne tanker opp omkring arbeidet, men det mest interessante er egentlig å høre hva betrakteren får ut av det.

Med bakgrunn som illustratør og visuell historieforteller, er det viktig for meg å skape tablåer der betrakteren blir tatt med på en reise. Skape visuelle spørsmålstegn. Hva har skjedd- hva kommer til å skje?

5)    Hva er ditt neste store kunstneriske prosjekt? 
Foreløpig er planene utstilling i Moss kunstforening og Vestfold kunstsenter til neste år. Jeg er akkurat ferdig med flere store veggmalerier til Tverlandet skole i Bodø. Høsten skal derfor meste brukes til idéer og nye egne arbeider.