Kunstnerintervju #63 Anna Weilhartner

Anna Weilhartner viser 461 historier fra 2018 på Østlandsutstillignen 2019 (VI) i galleri Norske Grafikere. Arbeidet er i silketrykk på papir (95x160cm).

Anna Weilhartner

1. Hvordan oppdaget du at du ville bli kunstner?

Det oppdaget jeg under et opphold i Dale i Sunnfjord der jeg jobber som arkitekt. Jeg fikk mulighet til å bli kjent med kunstnere som hadde søkt opphold på Nordisk Kunstnarsenter Dale. Møtene med kunstnere ga meg et godt innblikk i hva det innebærer å jobbe som kunstner. Etter denne erfaringen jobbet jeg mot opptakk til Kunsthøyskolen i Oslo der jeg tar master i medium- og materialbasert kunst. 

2. Hvor henter du inspirasjon fra i dag?

Ved siden av mine studier på Kunsthøyskolen i Oslo har jeg ulike sidejobber. Mens mitt fokus blir flyttet væk fra kunstproduskjon la jeg meg inspirere av arbeidsprosesser, kollegaer eller omgivelser. Å få innsyn og praktisk erfaring med ulike oppgaver er hovedkilden til mine prosjekter. 

3. Har du deltatt på Østlandsutstillingen tidligere og hva betyr det for deg å stille ut på jubileumsutstillingen i år

Det er første gang jeg deltar på ØU. Å stille ut sammen med så mange flinke kunstnere og utenfor skolesammenheng er en viktig og lærrikt erfaring for meg. 

4. Kan du fortelle litt om arbeidet du stiller ut?

Mitt arbeide er en komposisjon av 461 små figurer som brukes i arkitektoniske snitt tegninger. Mennesker krysser hverandres veiene. Alle med sine historier, tanker, bekymringer, gleder og mål. Jeg vokste opp i en liten landsby der alle kjenner hverandre. Byens anonymitet ble først senere introdusert til meg og er kanskje derfor fortsatt fascinerende. 

5. Hva er ditt neste store kunstneriske prosjekt?

Mitt neste prosjekt er en bok som belyser manuel produksjon uten bruk av ord eller bilder. Jeg gleder meg til å utforske hvordan trykk og bokbinding kan kombineres. Ideen omkring prosjektet er oppstått under et praktikum hos en bokbinderi der vi hadde et oppdrag av 3000 håndlagete bøker. 

6. Hvordan ser du for deg at Østlandsutstillingen kan/bør utvikle seg de neste 40 årene?

Jeg tenker at det er viktig med samarbeide på tvers av grensene og håper at ØU kommer til å fortsette med det. Jeg følte meg sett og ivaretatt av ØU. En slik positiv utstillingsopplevelse håper jeg at kommende deltakende kunstnere også får.