Kunstnerintervju #64 – Cathrine Finsrud Stustad

Cathrine Finsrud Stustad deltar med installasjonen Tause vitner (2019) på Østlandsutstillingen 2019 (VI) i galleri Norske Grafikere. Stustad viser en video-life-stream av grafikk på papir som henger ute i skogen.

Hvordan oppdaget du at du ville bli kunstner?
Det har jeg nok alltid visst og det ble til slutt sånn at jeg ikke kunne la være. Jeg gikk på tegneskole i USA for evigheter siden og i mange år var det en fritidssyssel før jeg tok helomvending, startet på kunstskole og fullførte Master på Khio for få år siden. 

Hvor henter du inspirasjon fra i dag?
Inspirasjonen og roen min kommer fra naturen. I det daglige har jeg nærskogen på Konnerud rett utenfor døra på verkstedet mitt og så blir det av og til noen litt lengre eventyr. Jeg liker godt å slite litt så da får jeg sett steder som ikke alle kommer til.

Har du deltatt på Østlandsutstillingen tidligere og hva betyr det for deg å stille ut på jubileumsutstillingen i år?
Det er første gangen jeg deltar på Østlandsutstillingen og det er en stor ære å få være med i denne buketten av fantastiske kunstnere. 

Kan du fortelle litt om arbeidet du stiller ut?
«Tause Vitner» er et stedsspesifikt arbeid som befinner seg på Konnerudkollen. Mange turer i nærområdet med fotoapparat for å velge sted, motiv og farger og deretter langsomme prosesser i verkstedet og til slutt en innstallasjon bestående av 20 grafiske trykk som henger ute og tar i seg natten og dagen i skogen. Naturen tærer langsomt på trykkene og denne prosessen kan publikum følge time for time. Innstallasjonen blir fotografert med viltkamera som sender bildene direkte til skjermen i galleriet.

Hva er ditt neste store kunstneriske prosjekt?
Jeg skal ha en innstallasjon utenfor verkstedet mitt ved Stordammen i vinter for å følge en serie trykk gjennom snø og is. Planen er at dette skal publiserers som levende bilder. Skikkelig sakte tv, som å se et tre felle bladene, ett etter ett. 

Hvordan ser du for deg at Østlandsutstillingen kan/bør utvikle seg de neste 40 årene?
Østlandsutstillingen ligger allerede forut for sin tid hva det geografiske angår. Det er en viktig kunstnerstyrt mønstring for å vise mangfoldet og utviklingen i kunstverdenen på Østlandet. Gratulerer med 40 års jubileum! Tvihold på greia di! og lykke til i de neste 40!