Kunstnerintervju #72 – Klara Pousette

Klara Pousette

Klara Pousette deltar med tre broderte caper i Østlandsutstillingen (VII) 2019 i Bærum Kunsthall. De tre capene er brodert med plantene med de latinske navnene Petroselinum crispum, Leonurus cardiaca og Ruta graveolens, som også er arbeidenes titler.

Statement:
Mina arbeten kretsar kring kvinnohistoria, feminism och kvinnlighet som idé eller inneboende egenskap hos vissa kulturella uttryck, material eller hantverk. Tidigare har jag fokuserat på de mer teoretiska delarna av feminism och genom mina arbeten försökt diskutera den manliga blicken, hur man ser på «feminin» smak och synen på kvinnan som ett barn. Under den senaste tiden har jag mer tagit för mig mer praktiska frågor inom feminism, bland annat abort.
Projektet Det växer består av en serie kepsar med handbroderade plantmotiv. Växterna är valda utifrån rykten om att de kan användas som abortframkallande medel; vinruta, hjärtstilla och persilja är några av de växter som använts fosterfördrivande. Dessvärre är växterna många gånger dödligt giftiga även för den gravida, men också ineffektiva för att abortera fostret. Detta projektet handlar om att bevara kunskapen om de gamla knepen, en kunskap som inte kan förloras när rätten till en säker abort kommer under hot, den sista tiden genom en konservativ värde-politisk framväxt i t.ex. Polen och USA, och nu också Norge.
Jag tar utgångspunkt i det textila hantverkets kvinnopolitiska symbolvärde. Valet av broderi som teknik i mina arbeten kommer bland annat från hantverkets historia som kvinnosyssla. Kvinnlighet och broderi blev så tätt förknippade att man använde broderiet som verktyg för att beskriva hur feminin och dygdig en kvinna var. En kvinna som tyst satt och broderade var en god kvinna. Jag vill i mina arbeten skapa en kontrast mellan broderiet och innehållet i verket, som ofta handlar om kvinnlighetens baksidor.

1.            Hvordan oppdaget du at du ville bli kunstner?
Jag har alltid haft i bakhuvudet att jag ville bli konstnär. Som 5-åring hade jag en stor dröm om att vara med på Bingolotto med egna tavlor. Drömmen och uttrycksmedlet har ändrats men ambitionerna finns kvar (minus Bingolotto).

2.            Hvor henter du inspirasjon fra i dag?
Jag hämtar min inspiration från feministisk teori, samt vad som händer i min samtid. Stora politiska drag och små personliga historier är några av mina inspirationskällor.

3.            Har du deltatt på Østlandsutstillingen tidligere og hva betyr det for deg å stille ut på jubileumsutstillingen i år?
Jag har aldrig varit med på Østlandsustillingen tidigare, och det känns väldigt spännande att första gången blir på jubileumsuställningen! 

4.            Kan du fortelle litt om arbeidet du stiller ut?
Jag ställer ut tre capser från en serie som heter Det växer. De är broderade med olika växter och blommor som historiskt har använts som abortmedel. Det vackra broderiet möter den förfärliga verkligheten eftersom växterna inte alltid fungerade som de skulle, utan kunde ibland vara dödliga för den gravida eller orsaka stora skador på fostret.

5.            Hva er ditt neste store kunstneriske prosjekt?
Mitt nästa projekt är en separatutställning på SOFT galleri i början på 2021, där ska jag ta för mig kvinnors psykiska hälsa och hur den har behandlats både förr och nu.