Kunstnerintervju #76 – Siv Bugge Vatne

Siv Bugge Vatne viser skulpturene Humming 3, Humming 4 og Humming 5 i Østlandsutstillingen (VII) 2019 i Bærum Kunsthall. Bugge Vatne samler materialer fra omgivelsen og de tre treskulpturene i Østlandsutstillingen har motiver fra små imaginære planter, forstørret kraftig opp.

Siv Bugge Vatne Humming 4

Statement:
Verkene mine lages ved å samle og arrangere materialer fra omgivelsene som plantedeler, steiner, treverk og poser. Materialene brukes som de er eller utsettes for bearbeiding. Treskulpturene har motiver fra små imaginære planter, forstørret kraftig opp. De er deler av en større serie kalt Humming, som kan oversettes til nynning eller ordløs sang. Ordet brukes på engelsk også om summing eller during, som den lette lyden fra insekter, den monotone lyden fra maskiner eller den dype lyden fra Big Bang.

Intervju:
1.                   Hvordan oppdaget du at du ville bli kunstner? 
Jeg vet ikke helt om det er noe jeg oppdaget. Mitt første minne er om en lærer vi hadde i første klasse som ga meg en bevissthet om at jeg kunne tegne og valgte meg som kunstner i et skuespill. Og jeg husker den rare følelsen av at, javel, er det det jeg er? 

2.                   Hvor henter du inspirasjon fra i dag? 
Ofte gamle bøker, om psykologi, biologi og astrofysikk. For eksempel fikk selvhjelpsboka «Lær å leve: Menneskekunnskap til personlighetens frigjørelse» meg til å lage flere arbeider. Den er fra 1939 og er skrevet av Irgens Strømme, en av de som innførte psykoanalysen til Norge. Og bestselgeren «Mennesket det ukjente» fra 1937 av Alexis Carell er bakgrunn for flere arbeider. Jeg blir dypt fasinert over hvordan verden hang sammen for folk tidligere. Det var mye mørke og grums da, og jeg er glad for at vi har kommet oss videre, men jeg er ikke så fornøyd med hvordan vi ser på oss selv og verden i dag heller. Nysgjerrigheten min for det som var henger kanskje sammen med ønsket om å finne nye måter å tenke på.

3.                   Har du deltatt på Østlandsutstillingen tidligere og hva betyr det for deg å stille ut på jubileumsutstillingen i år? 
Jeg har deltatt på Østlandsutstillingen med to installasjoner tidligere. Jeg blir veldig glad og ydmyk når en jury velger ut arbeidene mine. For meg har Østlandsutstillingen vært viktig fordi den har gitt god eksponering. Forrige gang ble installasjonene sett av kuratorer som ville ha verkene med i andre utstillinger. Det betyr mye å få stille ut på jubileumsutstillingen i år også og jeg opplever Bærum Kunsthall som et bra sted.

4.                   Kan du fortelle litt om arbeidet du stiller ut?
Jeg viser tre skulpturer laget i tre. Skulpturene er satt sammen av runde tunge former som kan ligne på knopper eller kapsler og greiner eller tynne stammer. De er deler fra et prosjekt som heter «Humming». Prosjektet består nå av 60 skulpturdeler i materialer som tre, stein, isolasjon og tråd. Skulpturdelene kan settes sammen til temporære skulpturer og installasjoner, tas fra hverandre etter endt utstilling og brukes på nye måter igjen senere. Målet er å bygge opp en stor og fleksibel masse med 200-300 skulpturdeler. Prosjektet har fått engelsk tittel fordi det ble vist i San Francisco først gang. «Humming» betyr nynning eller ordløs sang og på engelsk brukes ordet også om den lette summingen fra insekter, den monotone lyden fra maskiner eller den dype bakgrunnsdrønningen fra Big bang. 

5.                   Hva er ditt neste store kunstneriske prosjekt? 
«Humming» forstetter og jeg skal lage mine første skulpturdeler i stein som jeg selv hugger og bearbeider. Prosjektet skal vises som separatutstilling i Skiens Kunstforening i 2020, der rundt 80 skulpturdeler skal stables, kobles, knytes, strekkes, legges og henges utover den 450 m2 store gulvflaten og under det 6,5 meter høye taket. 

6.                   Hvordan ser du for deg at Østlandsutstillingen kan/bør utvikle seg de neste 40 årene?
Østlandsutstillingen bør fortsette det gode arbeidet. De bør ta vare på en juryordning og fri innsending, og arbeide med å få vist utstillingen på de beste stedene over hele Østlandet.