Kunstnerintervju #9 Endre Aalrust

Endre Aalsrust viser 5 malerier på Østlandsutstillingen 2018 på Vestfossen: Kathrina, Irma, A New Beginnin, Impression of Freedom (South Park) (alle: Olje på huntonitt, 45x40cm) og Impression of Freedom (Volkswagen) (Olje på lerret 80x70cm). Alle arbeider er fra 2017.

1) Hvordan oppdaget du at du ville bli kunstner?
Jeg oppdaget at jeg ville bli kunsner når jeg skjønte jeg hadde mer lyst å søke kunstakademiet enn å gå videre med hovedfag på Blindern.

2) Hva er utfordringen å jobbe som kunstner i dag?
Største utfordringen er å tjene nok penger og samtidig ha nok tid på studioet.
Nest største utfordringen er a ungå å bli bitter.

3) Hvor henter du inspirasjon og idéer fra?
Fox News, www.cupcakemum.com, film, Byggevarekjeden Bauhaus, Nicole Eisenman og Édouard Manet.

4) Har du deltatt på Østlandsutstillingen tidligere og Hva betyr det for deg å stille ut på Østlandsutstillingen?
Jeg har ikke deltatt før.

5) Er det noe spesielt du ønsker å formidle med kunsten som du viser på ØU2018?
Å male er kun en av mange måter jeg lager bilder på, en jeg ofte foretrekker ettersom den er morsom, den er billig og ganske rask. Jeg kjeder meg nemlig fort. Det er et privilegium å kunne søle bort tid på atelieret uten at noen stiller krav, å heldiggrise uten sjef, å iscenesette kollisjoner mellom vage ideer, idealisme, kjedsomhet, trass, maling, hang til kitch, middels vitser, god smak og dårlig dømmekraft. Rhinoplastikk, yoga, husfjes, utopi og apokalyptiske oversvømmelser – maleriene jeg stiller ut er del av en større serie arbeider. Serien er inspirert av Richard Floridas idé om The creative class, et begrep jeg fortsatt finner relevant ettersom det tvinger kunstnere som meg til å reflektere over egen delaktighet i prossesser på samfunnsnvå man alt for lett tror man kun er vitne til.

6) Er det en utstilling eller et kunstnerisk event som du gleder deg til utover sommeren/høsten 2018?
Berlin Biennalen 2018, filmen “You were really never here”,  Philippe Parreno på Gropius Bau og Andreas Lærums neste utstilling.

7) Hvordan ser kunstnerskapet ditt fremover? Har du langsiktige mål eller jobber du fra verk til verk?
Maleriene blir til etter innfallsmetoden, filmene mine tar år å få ferdig.