[fbshare type=»button» width=»100″] Dorthe Herups vev Førstereisgutt ble vist i Akershus kunstsenter og Vestfold Kunstsenter. Verket måler 200×140 cm og er laget i 2013 
i ull og bomull. Foto: Trond Flannum.

 

Dorthe Herup
Dorthe Herup

 

Artist statement
“Førstereisgutten”.
 Et meget treffende norsk ord.
 Arne, 14 år og nykonfirmert har fått sin første hyre. Han skal ut med seilskuten Sif av Marstal.

 

Østlandsutstillingen spurte Herup om hvilket kunstnerisk prosjekt hun jobbet med for tiden og kunstneren svarte: Jeg arbeider med et stort prosjekt for tiden. Et sceneteppe til en helt ny skole på Storo i Oslo, som heter Fernanda Nissen skole. Et sceneteppe som utføres i billedvev. Begyndte i august 2015 og skal levere august 2016 til skolestart.
Det mest utfordrende og spænnende med prosjektet er at det skal fortelle en historie. Fortælle om mennesket Fernanda Nissen. (1862 – 1920) Boken : «Kjærlighet og arbeid» av Mari Jonassen gav meg et godt innblikk i hennes livshistorie.
En målrettet, standhaftig, iderik, utrettelig kvinne, som på tross av motgang stod på og ikke veg en tomme for sine livsvalg og kampsaker. Bl.a. Almèn stemmerett og kultur og sociale forbedringer ut til folket.
Hun var et helt nytt  bekjendtskap for meg, og jeg er imponert over hva hun og alle de andre standhaftige kvinner i hennes samtid stod for og fikk til.  Vi tar så mye for gitt og tenker lite over hvorfor det er blitt slik.
Historielesing er spænnende.

Teknikken jeg bruker i sceneteppet er den samme som i «Førstereisgutten» som vises på Østlandsutstillingen. Billedvev med «kjerringtenner» på synlig ullrenning. Som underlag bruker jeg gamle fotografier der forteller  historier.
Teppet blir todelt og viser et helfigur Fernanda  foran Nasjonalteatret med Bjørnstjerne Bjørnson på sokkel.
Andre siden er utdrag fra Fyrstikkarbeidernes demonstrasjon i 1889. En begivenhet som utløste hennes valg til sosialismen.
Dette er til en barneskole. Har barn interesse av historien?
Håper teppet kan være anledning til formidling av mange mange forskjellige historier.

Hvilken utstilling ønsker du å anbefale for andre kunstinteresserte?
Ang utstillinger var Kusama på Høvikodden morsom og underholdende (19. februar til 15. mai 2016). Det fineste var de tidlige blomsterskissene og noen av de store malerierne.
Inger Sitter vises på Haugar i Tønsberg (07. mai – 11. sep 2016). Eksplosivt.

Del på Facebook!