Kunstnerpresentasjon # 18 Kristin von Hirsch

[fbshare type=»button» width=»100″]  Semaphore – a silent speech act er en fotomontasje laget av Kristin von Hirsch i 2015 (120×80 cm). Verket ble vist i Akershus Kunstsenter og i Vestfold kunstsenter. Mer info om kunstneren kan du finne på www.kristinvonhirsch.no.

Kristin von Hirsch
Kristin von Hirsch

Artist statement
Vi former våre landskap, de preger våre ansiktstrekk. Engasjement for, og undring over menneskelig “byggeaktivitet” av alle slag, – og sporene av den – ligger til grunn for det meste av det jeg gjør.

SEMAPHORE ­ A Silent Speech Act
Tegn/kodesystemer/språk finnes overalt hvor mennesker ferdes. Overalt og hele tiden tyder/leser vi – og blir lest, for det er igjennom denne utvekslingen at vi blir til – eller ikke.
Enkle ytringer fremstår ofte som banale klisjeer når de blir utsagt offentlig. Det betyr ikke at de er uviktige. Så hvordan beholde det enkle enkelt? Uten å bli platt, og uten å gå veien om bannere eller haiku?
Semaphore er et ”universelt” tegnspråk med sterke tradisjoner for bruk tilbake til 1600­tallet. Med sine 26 tegn/bokstaver er det skapt for å kommunisere kort og klart – på avstand. Flaggene som brukes er i hovedsak røde og gule og fungerer som forlengelse av et sett gitte armbevegelser. På grunn av digitaliseringen av verden er det i dag nesten glemt.
Spørsmål som har opptatt meg underveis: Når betrakteren selv må gå aktivt til verks og tyde ytringen; vil det åpne for en “nærere” forståelse enn om man får den i form av en tittel? Hvor mye har konteksten å si for ytringen – både den som finnes i bildet, og den betrakteren bringer med seg?
Det følger et håndholdt kort med tegnalfabet med bildene i semaphore-serien, så man selv må tyde bildets tittel/beskjed.

Forklaringskort Semaphore - a silent Speech act
Forklaringskort Semaphore – a silent speech act

Østlandsutstillingen spurte von Hirsch om hvilket kunstnerisk prosjekt hun jobbet med for tiden og kunstneren svarte: Jeg jobber med flere prosjekter.

Et av dem er Semaphore (det som bildet på østlandsutstillingen er en del av). Jeg videreutvikler konseptet.
Jobber også med to mindre tredimensjonale prosjekter (ja, veldig forskjellig fra Semaphore).
Og så legger jeg siste hånd på en roman jeg har skrevet med datteren min som skal ut på Gyldendal i september 2016.

Hvilken utstilling ønsker du å anbefale for andre kunstinteresserte?
Kunstutstilling…. som er på gang nå … Jeg kjøpte en liten bok som jeg ønsker å anbefale alle! Fotograf og forfatter Nina Strands Dr. Strand. En liten rød journal med bilder og korte tekster. Om hennes reise igjennom USA med moren. Turen var planlagt, men den ble aldri noe av fordi moren døde. I stedet reiser hun noen år senere med sin lille datter.