Kunstnerpresentasjon #19 Hanne Frey Husø

[fbshare type=»button» width=»100″] Hanne Frey Husø presenters i dag med prosjektet Hornfels fra 2015. På utstillingen vises det en bok og en video og på web-siden http://hornfels.freyhaus.no/ kan du se hele prosjektet. Kunstnerboken måler 26×30 cm og videoen varer i 5:53 minutter. 

 

ØU 2016 i Akershus Kunstsenter
ØU 2016 i Akershus Kunstsenter, Foto: U Schildt

Artist statement
Prosjektet Hornfels er et arbeid som tar utgangspunkt i Riksarkivet, og dets mengder av arkivmateriale. Hornfels består av en film, en nettside og en kunstnerbok. I filmen «Hornfels» brukes papiret og den prosessen det er å lage papir som metaforer på tid, arkivering av personlige minner, bevaring av kultur og personvern. Papirene farges med ulike naturlige pigmenter som framstår som merkelapper på de mennesker som har etterlatt seg arkivmateriale – eller som etiketter, for å bruke et utrykk fra arkivene.

Papirene som lages i filmen og farges i ulike farger danner igjen utgangspunkt for boka «Hornfels». Boka Hornfels er en gjennomgang av kunstnerens egne notatbøker som går tilbake til 2012, da prosjektet begynte. Det å skrive er gjennomgående i boka ­ og den begynner som et ærlig forsøk på å beskrive et enormt arkiv ­ som vil vokse til en ufattelig størrelse i elektronisk form. Det fattbare, det hångripelige, håndfaste papiret, framstår som noe forsonende ­ og boka ender i selve skriveakten som den endelige helbredelsen.

Østlandsutstillingen spurte alle deltagerom hvilket kunstnerisk prosjekt de jobbet med for tiden? Ligner det på det du viser på Østlandsutstillingen 2016 eller er det veldig forskjellig? Husø svarte: For tida arbeider jeg med et prosjekt hvor jeg gjennomgår ulike plantematerialer og ser hvordan jeg kan arbeide med dem med tradisjonelle håndarbeidsteknikker – i tillegg til å lage papir av dem. Hovedsakelig arbeider jeg med lin, en fiber som er blitt brukt av mennesker siden førhistoriske tider. Med bakgrunn i denne prosessen undersøker jeg forgjengelighet, varighet, hukommelse og minner – så problemstillingene er i tråd med prosjektet «Hornfels» som vises på Østlandsutstillingen. I likhet med «Hornfels» bruker jeg papiret, materialene og teknikkene som metaforer.

Hvilken utstilling ønsker du å anbefale for andre kunstinteresserte? Jeg vil anbefale å se Peter Callesens utstilling «Inside Out» på Kunstforeningen Gl Strand i København. Peter Callesen arbeider med papir og når du entrer utstillingen virker det som om det ikke er noe der – akkurat slik papiret ofte blir betraktet. Det er et materiale vi ikke tenker over, fordi det er overalt.