Kunstnerpresentasjon #2017/14 Morten Løberg

Hva skapes i sammenstillingen mellom by og naturlandskap? Her kan du se nærmere på Morten Løbergs fotografiserie Cityscapes, bestående av diptyks med formlike motiver fra by og land.

 

Artist statement

I prosjektet Cityscapes kombinerer jeg natur og landskap i et minimalistisk uttrykk med utsyn over byer fotografert på avstand eller fra høyden slik at byrommet får en endimensjonal kvalitet. I alt mitt kunstneriske arbeid søker jeg forenkling og (av og til) abstraksjon av veldig konkrete motiver. Uttrykket mitt bygger således på fotografiets iboende dokumentariske egenskaper, men arbeidene er utsnitt som ofte har et element av fremmedgjøring i seg.

Mennesket er stort sett helt fraværende i mine arbeider. Jeg søker hele tiden å trenge inn til kjernen gjennom å skrelle bort alle unødvendigheter. Selv om motivelementene er konkrete og ikke minst virkelige (som i et landskap), ønsker jeg samtidig å fortelle noe om menneskelige erfaringer og sårbarhet. Denne står sentralt i alt mitt arbeid. Prosjektet Cityscapes kretser i første omgang rundt Paris. Det kommer av at jeg begynte å arbeide med denne serien under et fire måneder langt stipendopphold på Cité Internationale des Arts i Paris i regi av Ingrid Lindbäck Langaards Stiftelse i 2015.

 

Intervju

1) Er det første gang du stiller ut på Østlandsutstilingen?

Nei, jeg var antatt også i 1994 og 2009.

2) Er det en utstilling eller kunstnerisk begivenhet du gleder deg til utover høsten?

Høstutstillingen. Og ikke minst min egen separatutstilling i Qvale galleri på Majorstua som åpner 12. oktober.

3) Verkene du viser på ØU2017 – er det en videreføring eller et brudd med ditt kunstnerskap? Hva jobber du med for tiden?

Jeg vil si det er en videreføring i og med at jeg i mange år har arbeidet med diptyk eller sammenstilling av to bilder. Verkene som vises på ØU er i større format enn tidligere og det er første gang jeg arbeider med en serie diptyk basert på samme tema og motivområde. Jeg arbeider for tiden videre med andre bilder i samme serie, samtidig som jeg har jobbet med en retrospektiv utstilling av mine sorthvitt-arbeider til en utstilling som vises under Nordic Light i Kristiansund.