Kunstnerpresentasjon #31 Eline Medbøe

[fbshare type=»button» width=»100″]  I dag presenterer vi arbeidet Remains av Eline Medbøe. Tekstilarbeidet ble laget i 2016 av brukte klær og ble vist samme året i Akerhus Kunstsenter og i Vestfold Kunstsenter (120 x 90 x 10 cm).

Eline Medbøe
Eline Medbøe

Artist statement
Da jeg var liten leide vi et gammelt hus vi ferierte i. På loftet fant vi en gammel undertrøye som var stoppet så mange ganger at det opprinnelige stoffet var byttet ut med stoppetråd på stoppetråd. Det gjorde stort inntrykk på meg og jeg har vært fasinert av stopping­ og lappeteknikker siden. Trådene, som tålmodig var sydd på kryss og tvers av hull og slitte områder, vitnet om en omsorg og respekt for materialet og plagget. Dette var laget i en tid da man prioriterte vedlikehold og foredling av materialene rundt seg. Plaggene var ment for å vare lenge og man behandlet tekstilene med tanke på varighet, slik at de kunne brukes igjen og igjen. Denne bevisstheten rundt materialer og vedlikehold gjorde sterkt inntrykk på meg og vekket en interesse for gjenbruk. Jeg ble inspirert til å utforske ulike måter å reparere, bruke og omforme gamle materialer som bærer preg av en historie.

I arbeidene mine bruker jeg tekstiler som klær, sjal og møbelstoffer. Noen er veldig gamle og skjøre andre er nyere, masseproduserte, men felles er at de alle har vært i bruk. Tekstilene viser tegn på levet liv gjennom slitasje og bruk, men røper ikke for oss hvilke skjebner og historier de har vært en del av.

Jeg er opptatt av handlingene jeg gjør når jeg bearbeider tekstilene. Det er noe nådeløst og brutalt i å sy i et skjørt, vakkert plagg som noen har båret tett inntil kroppen. Det å stikke nålen gjennom stoffet og repetisjonen.

 

Østlandsutstillingen spurte kunstneren om hva hun jobbet med for tide og hvilke utstillinger hun ville anbefale for andre kunstinteresserte, og hun svarte: Jeg jobber for tiden med å forberede utstillinger på Galleri Briskeby og BOA til neste år. De vil bestå av tekstile objekter, skulpturer og installasjon. Objektene er satt sammen av klær som har vært i bruk og har inngått i dagliglivet til ulike mennesker. Tekstilene viser tegn på levet liv gjennom slitasje og bruk, men røper ikke for oss hvilke skjebner og historier de har vært en del av.

Utstilling jeg anbefaler må bli Elisabth Haarr på Kunsthall Oslo.