Kunstnerpresentasjon # 48 Gelawesh Waledkhani

[fbshare type=»button» width=»100″] Billedkunstneren Gelawesh Waledkhani viste sitt verk Liberating Life: Woman’s Revolution i Akershus Kunstsenter under Østlandsutstillingen 2016. Arbeidet er brodert med kunstnerens hår på akvarellpapir og er fra 2015 (36×48 cm).
For mer informasjon om kunstneren se www.gelaweshwaledkhani.com

Gelawesh Waledkhani
Gelawesh Waledkhani, (Tekst fra Liberating Life: Woman’s Revolution av Abdullah Öcalan, 2013)

Artist Statement
Jeg jobber primært med tegning, på en gjentagende prosessorientert måte, hvor figurative motiver vokser frem av abstrakte tegn. Jeg lager detaljerte portretter i store formater hvor motivene er hentet fra dagsaktuelle temaer som berører menneskerettigheter. De viser modige enkeltpersoner som har tatt skjebnesvangre valg om å tørre og hevde de undertryktes stemme. De senere årene har jeg tatt i bruk mer konseptuelle strategier som å brodere tekster av politiske fanger med mitt eget hår i tykt papir. Arbeidene er tidkrevende og blir gjennom de tålmodige bevegelsene som en rolig og tilstedeværende hyllest til de som kjemper for det de tror på.

Arbeidet Liberating Life: Woman’s Revolution er tekster hentet fra den fengslede kurdiske frigjøringsforkjemperen Abdulla Öcalan i øya Imrali i Tyrkia. Öcalan’s ideologi startet en kvinnelig revolusjon i de kurdiske områdene i Tyrkia og Syria. Kurdiske kvinner har dermed skilt seg fra kvinner i Midtøsten. Dette har vi vitnet i kampene som foregår i krigen mot IS. Et eksempel er motstandskampene i Kobanê hvor kvinnene side om side med mennene kjempet for eksistens, frihet og fred. Dette ga et nytt bilde om kvinnen i Midtøsten til resten av verden

Østlandsutstillingen spurte Waledkahni om hvilke prosjekter hun jobbet med nå og hun svarte: Jeg jobber med andre lignende arbeider som jeg viser på ØU og i tillegg tegninger i store formater. Dessuten skal jeg ha mange workshop i forbindelse med prosejktet The Big Draw på Akershus Kunstsenter i høst.

En utstilling jeg vil anbefale for andre kunstinteresserte er Hold allting kjært, av Lotte Konow Lund på Henie Onstad Kunstsenter. Og ellers Tegnebiennalen (skissen) kuratert av kunstner Elise Storsveen, som kommer til å ha flere åpninger utover høsten.

 

Del på Facebook!