Kunstnerpresentasjon # 51 Barbora Zezulova

[fbshare type=»button» width=»100″] I dag presenterer vi Barbora Makyta Zezulova med arbeidet Vandring. Tegningen er fra 2015 og er laget i pastellkritt på papir (59,4×84,1 cm).

Barbora Makyta Zezulová
Barbora Makyta Zezulová

Artist Statement
Bildet Vandring er en av tegningene som er laget i sommer i hageteltet med pastellkritt. Dette materialet støver så ille, derfor tar jeg med meg arbeidet ut når det er pent vær og får samtidig mye lys og varme inn i meg. Det er veldig viktig for meg å få en god tanke inn i bildene mine. Sommeren er kort og blir borte, men bildene kan vi kose oss med videre.

I vårt samfunn er det alt for mye fokuse på det vonde og syke – både inne i oss og ute i verden. Derfor er det greit å kunne se og tegne noe positivt, og ikke minst føle seg bra mens man lager et kunstverk. Dette handler ikke bare om å male “noe pent å se på“; det er et konsept hvor jeg utfordrer den klassiske meningen om at kunst­neren må sulte og lide for å lage det beste verket. Kunstverden prioriterer ofte å reflektere over samfunnet eller å vise drama i kunstnerens indre, men kunstens funksjon har også alltid vært å løfte stemningen og pynte et rom. Jeg liker å slappe av og det gjør jeg best når jeg lager noe morsomt eller poetisk; dyr, landskap og farger er de viktigste motivene for meg.

Tegningen Vandring har en ganske enkel filosofi. Den minner oss om at vi alle – som ulven – vandrer og leter etter noe bedre, etter friheten og et fredelig sted hvor vi kan slå oss i ro. Fokusering på våre mål hjelper oss å gå gjennom ødemarken og vi må også huske på å ha det godt inne i oss mens vi går – slik at vi ikke mister oss selv i en evig leting bare etter det “ytre“.

Østlandsutstillingen spurte Zezuluvo om hva hun jobbet med for tiden og hun svarte: Det aktuelle prosjektet mitt baserer seg på kunsthåndverk og tegning – den første delen er drømmefangere jeg lager selv på en spesiell måte og handler om verdier i det opprinnelige håndverket. Den andre delen er tegninger av dyr hovedsakelig, disse er skapt enten i fantasi farger og omgivelser eller kombinerer fantasi og natur som i utstillt bildet Vandring.

Hvilke utstillinger vil du anbefale andre kunstinteresserte? Utstillinger er det mange jeg kan tenke på, men hvis det behøver ikke å være det helt nyeste, da kan jeg anbefale å besøke Lauvlia – Kittelsens kunstnerhjem – det er for alle, artig, mye natur og gode vafler.

Del på Facebook!