Under pandemien lærte Sigbjørn Bratlie seg somalisk før han skrev filmen «Safarkayga» som betyr «min reise» på somalisk. I videoverket tar kunstneren oss med på en reise, en slags road movie der han guider oss gjennom Finnmark – på sitt nyervervede språk, somalisk. Finnmark er et sted med sin egen språkhistorie og multikulturelle bakgrunn i møtet mellom det samiske, kvenske, norske og russiske, noe som har preget landskapet og stedenes identitet. Filmen handler dypest sett om språk og tilhørighet og løfter frem ulike språks betydning i forhold til landskapsbeskrivelser og naturforståelse. Sigbørn Bratlies film blir vist på seminaret og kunstneren vil selv fortelle om bakgrunnen for sitt prosjekt.
Vi har også invitert inn Jenny Steinnes som er tidligere professor i spesialpedagogikk ved Høgskolen i Innlandet, samt professor II i pedagogikk ved Steinerhøyskolen i Oslo. Steinnes tar oss med på en filosofisk reise gjennom språk og språkhistorie og tittelen på hennes innlegg er «Tilhørighet mellom morsmål og fedreland». Jenny Steinnes sine forskningsinteresser har primært vært rettet mot pedagogikkens posisjon i utdanningspolitikken, med kritiske perspektiver på den retning utdanningspolitikken har tatt gjennom store reformer i sektoren fra og med 1990-tallet. Kritikken er i stor grad fundert i vitenskaps- og språkkritisk filosofi satt opp mot sentrale spørsmål i pedagogikken, både som praksis og som akademisk fagdisiplin.
«Rommet innenfor rommet» er et formidlingsprosjekt der Oppland Kunstsenter og kunstner Randi Liliequist samarbeider med Lillehammer læringssenter. Elevene opplever en levende, eksperimentell og dialogbasert formidling. Tittelen på prosjektet er hentet fra Inger Hagerups diktsamling “Så rart”, og henspeiler på hvordan opplevelsen av kunsten stadig fremstår i flere lag man kan fordype seg i. Slik språket kan danne flere lag av betydninger, kan den visuelle kunsten åpne for ikke-språklig erfaring, et vell av opplevelser og fortolkninger.
Seminaret er tiltenkt et bredt kulturpublikum, språkinteresserte, kunstnere, forfattere og filmskapere. Seminaret er støttet av Norsk Kulturråd.
Program lørdag 24.september
12.00 Visning av «Safarkayga – min reise» på Lillehammer Kino
12.30 Billedkunstner Sigbjørn Bratlie forteller om bakgrunnen for filmen.
LUNSJ (13.00–13.45)
13.45 Professor Jenny Steinnes holder sitt innlegg med tittelen: «Tilhørighet mellom morsmål og fedreland»
PAUSE (14.30–15.00)
15.00 Presentasjon av «Rommet innenfor rommet innenfor rommet» et formidlingsprosjekt der Oppland Kunstsenter og kunstner Randi Liliequist samarbeider med Lillehammer læringssenter.
15.45 Seminardeltakeren inviteres til felles samtale og diskusjon.
Panel: Sigbjørn Bratlie, Jenny Steinnes, Lillehammer læringssenter.
Praktisk informasjon:
Pris: 100 NOK (lunsj inkludert)
Begrenset antall plasser.
Send din påmelding til kontakt@ostlandsutstillingen.no.
Adkomst fra Oslo
Tog fra Oslo S kl 09:34 ankommer Lillehammer 11:40. 5 minutter å gå til Oppland Kunstsenter i Kirkegata 68
Om Østlandsutstillingens seminarer
Østlandsutstillingens årlige seminarer tar utgangspunkt i å tydeliggjøre tendenser i utstillingen spesielt og i samtidskunsten generelt. Hensikten ved årets seminar er å aktualisere språk og tilhørighet. Moderator for seminaret er Josephine Lindstrøm, daglig leder Østlandsutstillingen.

Bilder: Sigbjørn Bratlie, Stilbilder fra «Safarkayga – min reise», 2022. HD video med lyd. 36 min